Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Büyük Macellan Bulutu’ndaki Süpernova Kalıntısı Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) çok büyük teleskobu (VLT) kullanılarak yapılan araştırmanın odağında, yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıktaki Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan süpernova kalıntısı SNR 0509-67.5 bulunuyor. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Avustralya Canberra Üniversitesi’nden Priyam Das, bu tür bazı süpernovaların iki ayrı patlama yaşayabildiğini ifade etti.

Sciencealert haberine göre “Çift patlama” olarak isimlendirilen bu fenomen, Tip 1a süpernovalarında gözlemleniyor. Bu süpernovalar, bir beyaz cüce yıldız ile başka bir yıldızdan oluşan ikili sistemlerde gerçekleşiyor. Beyaz cüceler, ömrü tükenen küçük yıldızların geride bıraktığı yoğun yıldız kalıntılarıdır. Çevresindeki yıldızlardan gaz çeken beyaz cüce, bu gaz belirli bir seviyeye ulaştığında önce yüzeyinde bir helyum patlaması yaşıyor. Bu ilk patlama, içeriye doğru bir şok dalgası göndererek yıldızın çekirdeğinde daha büyük ikinci bir patlamayı tetikliyor.

Yeni Bulguların Önemi

Bilim insanları, çift patlama modelinin kanıtlarını, patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal izleri analiz ederek buldu. ESO’nun teleskobuyla yapılan incelemelerde SNR 0509-67.5 kalıntısında iki ayrı kalsiyum katmanı keşfedildi. Araştırmanın ortak yazarı Ivo Seitenzahl, “Bu bulgular, beyaz cücelerin ünlü Chandrasekhar limitine (yaklaşık 1,4 güneş kütlesi) ulaşmadan da patlayabileceğini açıkça gösteriyor,” dedi.

Chandrasekhar Limiti Nedir?

Chandrasekhar limiti, beyaz cüce yıldızların kütleleri için belirlenmiş kritik bir eşik noktasıdır. Yaklaşık olarak Güneş kütlesinin 1,4 katına eşit olan bu limit aşıldığında, yıldızın içindeki basınç ve sıcaklık, yıldızın patlamasına yol açan zincirleme reaksiyonları başlatır.

Bu keşif, süpernovaların parlaklık ve yapılarındaki farklılıkları açıklamada önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca evrenin genişlemesine neden olan karanlık enerjinin doğasını ve evrendeki demirin kökenini anlamada kritik bilgiler sağlayacak.

Related Posts

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

OPPO bugüne kadarki en iyi katlanabilir telefonunu mu yaptı?

Dünyanın en ince kitap tarzı katlanabilir telefonlarından biri olan OPPO Find N5, şık tasarımı, güçlü performansı ve uzun pil ömrüyle katlanabilir telefon pazarında dengeleri değiştirmeye mi geliyor?

Yapay zeka ile beraber geleceğimizi şekillendirmek için, 1940’lardaki bir tasarıma bakmamız gerekebilir…

Amerikalı mühendis Vannevar Bush’un 1945’te hayal ettiği ama hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyen “memex” adlı cihaz, bilgiyle ilişki kurma biçimimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Donmuş geçmişten gelen tehdit! Buzullar eriyor, sırlar açığa çıkıyor

Küresel ısınma, dünyayı yalnızca deniz seviyesindeki yükselmelerle değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine ait antik tehlikelerle de karşı karşıya bırakıyor. Buzulların hızla erimesi, bilim insanlarını hem heyecanlandıran hem de endişelendiren …