Yapay zeka veri merkezlerinin enerji talebi 2030’a kadar dört kat artacak

Yapay Zeka Teknolojileri Enerji Tüketimini Dört Katına Çıkaracak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan son rapora göre, yapay zeka teknolojilerine olan küresel ilgi, bu alandaki veri merkezlerinin enerji tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracak. Ancak uzmanlara göre, bu artış iklim kriziyle mücadelede büyük bir tehdit oluşturmuyor.

Rapora göre, sadece ABD’de, yapay zeka ve veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına kadar çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerin toplamından daha fazla elektrik tüketebilecek.

Raporda, yapay zekanın enerji tüketimini artırmasına rağmen, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkin planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi alanlarda önemli faydalar sağlayabileceği vurgulandı.

Bu çerçevede, yapay zekaya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor. Ancak IEA raporuna göre, yapay zekanın enerji talebi devletler tarafından yönetilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, kontrolsüz yapay zeka büyümesinin, enerji verimliliği kazanımlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin tekrar devreye alınması olasılığı endişeleri artırıyor. Ayrıca yapay zeka veri merkezlerinin yüksek miktarda soğutma suyu ihtiyacı, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturabilir.

Related Posts

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Donmuş geçmişten gelen tehdit! Buzullar eriyor, sırlar açığa çıkıyor

Küresel ısınma, dünyayı yalnızca deniz seviyesindeki yükselmelerle değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine ait antik tehlikelerle de karşı karşıya bırakıyor. Buzulların hızla erimesi, bilim insanlarını hem heyecanlandıran hem de endişelendiren …

Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkanı Akyüz Kayseri’de sporcularla buluştu

Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz, Kayseri’de sporcularla buluştu.

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.