Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Merak ve arkadaş etkisi uyuşturucuya başlamanın en temel sebebi

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’dan Uyuşturucu Bağımlılığı Açıklaması

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Haberler.com’da Neşe Berber’in sorularını yanıtladı. Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 20’lerde olduğunu belirten İlhan, bağımlılığın temelinde sosyal çevre ve merak faktörlerinin yattığını vurguladı. Ayrıca, pandemi sürecinde bağımlılıkların arttığına dikkat çekti.

“DÜNYANIN EN İYİ SAĞLIK HİZMETİNİ VEREN ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’nin sağlık hizmetleri konusunda dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu belirterek, “Özellikle bağımlılıkla mücadelede devletin ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir özveri ile çalıştığını görüyoruz” dedi. Ancak toplumsal bilincin ve ailelerin desteğinin de bağımlılıkla mücadelede büyük önem taşıdığını vurguladı.

“BAĞIMLILIK YAPAN HER ŞEY UYUŞTURUCU OLARAK KATEGORİZE EDİLEBİLİR”

Bağımlılık konusunda yanlış algılara dikkat çeken İlhan, “İnsanda bağımlılık yapabilen her şeyi uyuşturucu olarak kategorize etmek mümkün. Alkol, sigara, hatta bazı ilaçlar bile bu kapsama girebilir” dedi. Bağımlılığın sadece fiziksel değil, psikolojik bir süreç olduğunu ve bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.


“MERAK VE ARKADAŞ ETKİSİ UYUŞTURUCUYA BAŞLAMANIN EN TEMEL SEBEBİ”

Uyuşturucuya başlama yaşının Türkiye’de ortalama 20’lerde olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, “Merak ve arkadaş etkisi, uyuşturucuya başlamanın en temel sebebidir. Başta gençler olmak üzere, toplumun her kesiminde bu konuda farkındalık oluşturulmalı” dedi. Ayrıca, eğitim düzeyi düşük kesimlerde uyuşturucu kullanımının daha fazla görüldüğünü söyledi.

“NARGİLEDE UYUŞTURUCU MADDE BULUNABİLİYOR”

Prof. Dr. İlhan, sigara ve nargile kullanımının da tehlikelerine değinerek, “Nargilede de o beğendiğimiz vanilya ve çikolatanın altında farklı bir şey var. Eser miktarda sentetik veya esrar türevi uyuşturucular bulunabiliyor” dedi. Tütün ürünlerine karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirten İlhan, spor yapan ve boş zamanlarını verimli geçiren bireylerde uyuşturucu kullanım oranlarının daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.