Llama’nın yeni gelir modeli tartışma yarattı

Meta’nın Yeni Gelir Modeli ve Tartışmaları

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, temmuz ayında yaptığı bir blog gönderisinde, Meta’nın açık erişimli Llama AI modellerine “erişim satmanın” şirketin iş modeli olmadığını belirtmişti. Ancak, yeni bir mahkeme dosyasına göre Meta, Llama modelleriyle ilgili gelir paylaşım anlaşmaları yaparak en azından bazı kazançlar elde ediyor.

Kadrey ile Meta davasında, Meta’nın Llama modellerini, yüzlerce terabaytlık korsan e-kitapla eğitmekle suçlandığına dair bir dava dosyasında, Meta’nın bu modelleri barındıran şirketlerle gelir paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı. Bu dava, Meta’nın Llama modellerini barındıran firmalarla, bu modelleri kullananlardan elde edilen gelir üzerinden bir pay aldığını gösteriyor.

Mahkeme dosyasına göre, Meta’nın gelir paylaşımı yaptığı barındırıcılar arasında AWS, Nvidia, Databricks, Groq, Dell, Azure, Google Cloud ve Snowflake gibi isimler bulunuyor. Ancak, hangi barındırıcıların Meta’ya ödeme yaptığına dair spesifik bir bilgi yer almıyor.

Facebook, hikayelerden para kazanma dönemini başlattı

LLAMA VE GELİR MODELLERİ

Zuckerberg, Meta’nın Llama modellerinin erişimini lisanslama ihtimalini, nisan ayında bir kazanç çağrısı sırasında gündeme getirmişti. O dönemde, Llama’yı diğer yollarla da gelir elde etmek için kullanma fikrini, örneğin iş mesajlaşma servisleri ve “AI etkileşimlerinde” reklam gibi yöntemlerle de monetizasyon yapma önerisini dile getirmişti. Ancak Zuckerberg, bu konuda net detaylar vermemişti.

Zuckerberg, Microsoft, Amazon veya Google gibi büyük teknoloji firmalarının bu hizmetleri tekrar satmayı planlamaları durumunda Meta’nın gelir paylaşımı yapmayı düşündüğünü belirtmiş ve “Bu tür hizmetleri tekrar satmayı planlayan biriyseniz, bizim de bir kısmını almamız gerektiğini düşünüyoruz. Yani bu tür anlaşmalar yapmayı planlıyoruz ve bunu biraz yapmaya başladık,” diye konuşmuştu.

Meta, Llama 3.3 modelini tanıttı

LLAMA’NIN META’YA KATKILARI VE GELECEK PLANLARI

Zuckerberg, Meta’nın Llama’dan sağladığı en büyük faydanın, yapay zeka araştırma topluluğundan gelen model geliştirmeleri olduğunu da vurguladı. Meta, Llama modellerini şirketin ürünleri ve platformları arasında, örneğin Meta’nın yapay zeka asistanı Meta AI gibi araçlarda kullanıyor.

Zuckerberg, bu açık erişim modelinin Meta’ya fayda sağladığını belirterek, “Bunu açık bir şekilde yapmanın bizim için iyi bir iş olduğunu düşünüyorum. Ürünlerimizi daha iyi hale getiriyor, çünkü endüstride kimsenin standartlaştırmadığı bir model oluşturmak yerine, herkese açık bir şekilde çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Meta, Community Notes kayıtlarını başlattı

YATIRIM VE ABONELİK PLANLARI

Meta, bu yıl yapay zeka yatırımlarını artırmayı planlıyor. Şirket, 2025’te veri merkezlerine ve AI geliştirme ekiplerinin büyütülmesine yatırım yapmak için 60 milyar dolarla 80 milyar dolar arasında bir sermaye harcaması yapmayı hedefliyor. Bu harcama, Meta’nın 2024 yılındaki harcamalarının neredeyse iki katı olacak.

Meta, bu yatırımları karşılamak için Meta AI için bir abonelik hizmeti başlatmayı da değerlendiriyor. Bu hizmet, asistanın belirli yeteneklerini artırmayı hedefliyor ancak ne tür ek özellikler sunulacağı henüz açıklanmış değil.

Related Posts

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

OPPO bugüne kadarki en iyi katlanabilir telefonunu mu yaptı?

Dünyanın en ince kitap tarzı katlanabilir telefonlarından biri olan OPPO Find N5, şık tasarımı, güçlü performansı ve uzun pil ömrüyle katlanabilir telefon pazarında dengeleri değiştirmeye mi geliyor?

Yapay zeka ile beraber geleceğimizi şekillendirmek için, 1940’lardaki bir tasarıma bakmamız gerekebilir…

Amerikalı mühendis Vannevar Bush’un 1945’te hayal ettiği ama hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyen “memex” adlı cihaz, bilgiyle ilişki kurma biçimimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.