Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Kendi Kendini Onaran ve Enerji Üreten Giysiler Yenilik Getiriyor

Bilim dünyasının tekstil sektörüne yönelik önemli bir adımı var: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler!

Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nde çalışmalar yapan araştırmacılar, mantar ipliklerinden üretilen miselyum bazlı kumaşların, giysilerin kendi kendini onarmasını sağlayabileceğini ve nano-teknoloji sayesinde giysilerin enerji üretebileceğini ortaya koydu.

Newcastle Üniversitesi’nden biyomateryal uzmanı Prof. Dr. Elise Cartmell, miselyum tabanlı malzemelerin önemine dikkat çekerek, tekstil sektörü için devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirtti.

Cartmell, bu malzemelerin giysilerde olduğu kadar inşaat ve biyomedikal alanlarında da kullanılabileceğine vurgu yaptı. Miselyumun kendini iki günde iyileştirebildiği ve nano-teknolojinin bu yeniliklerdeki önemine değinildi.

Stanford Üniversitesi’nden malzeme bilimi uzmanı Prof. Dr. Zhenan Bao, elektronik deri teknolojisini tekstil sektörüne uyarlayarak giysilerin kendi kendini onarabilmesini sağladı. Ayrıca nano-kaplamalı kumaşların giysilerin enerji üretme kapasitesini artırabileceğini belirtti.

Enerji üreten giysiler, giyilebilir teknolojilerin geleceğini şekillendirirken, Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naoki Takada, bu giysilerin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabileceğini söyledi.

Bristol Üniversitesi’nde çalışmalar yapan Prof. Dr. Duncan Wass, kendi kendini onaran giysilerin su ve enerji tüketimini azaltarak çevreye olan faydalarına değindi. Bu teknolojinin çevresel etkilerini azaltabileceğini belirtti.

Uzmanlar, kendi kendini onaran ve enerji üreten giysilerin modadan sağlığa, savunmadan günlük yaşama kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla giysilerin sadece güzel görünmekle kalmayıp, işlevsel cihazlara dönüşeceği öngörülüyor.

Related Posts

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.

Milli para atlet Mehmet Emin Eğilmez Tunus’ta altın madalya kazandı

Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmalarında özel sporcu Mehmet Emin Eğilmez, 1500 metrede altın madalya kazandı.

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

AMD, Nvidia’nın hâkimiyetini kırmak için atağa kalktı

Yarı iletken devi AMD, yapay zekâ yazılımı geliştiren Brium girişimini satın aldığını duyurdu. Şirketin 4 Haziran’da yaptığı açıklamada, anlaşmanın finansal ayrıntıları paylaşılmadı. Brium’un sunduğu çözümler, farklı donanım mimarilerinde yapay zekâ …