İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes şubat ortasına uzatıldı

İsrail-Lübnan Ateşkesi 18 Şubat’a Kadar Uzatıldı

İsrail ve Lübnan arasında 27 Kasım 2024’te imzalanan ateşkes anlaşması, gelişmeler sonucunda 18 Şubat 2025 tarihine kadar uzatıldı. Anlaşma, Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyinden çekilmesini, Lübnan ordusunun kontrolü ele almasını ve İsrail güçlerinin geri çekilmesini öngörüyordu.

Beyaz Saray, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının 18 Şubat 2025 tarihine kadar geçerli olacağını duyurdu. Ayrıca, 7 Ekim 2023’ten sonra tutuklanan Lübnanlıların iadesi için müzakerelerin başlayacağı bildirildi.

AFP, Lübnan’dan ateşkesin süresinin uzatıldığına dair bir bildirim aldığını aktardı.

Lübnan hükümeti, 26 Ocak itibarıyla İsrail askerlerinin belirlenen alanlardan çekilmediğini ve bu güçlerin çatışmalardan kaçan sivillere saldırdığını rapor etti. Bu olayda 22 kişi hayatını kaybetti ve 124 kişi yaralandı.

Öte yandan, İsrail, Hizbullah’ın anlaşmanın şartlarını yerine getirmediğini iddia ederek, askerlerinin geri çekilmeyeceğini açıkladı. Askerlerinin tehdit oluşturan unsurlara karşı hazır olduğunu duyurdu.

İsrail askeri sözcüsü, 26 Ocak’ta, Lübnan’ın güneyindeki 60’tan fazla köy sakinlerine, bölgeye geri dönmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Ateşkes Anlaşmasının Uygulanması

ABD Başkanı Joe Biden, ateşkesin yürürlüğe girdiği 27 Kasım’da, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmaların yerel saatle 04.00’te sona ereceğini açıkladı. Biden, anlaşmanın “düşmanlıkların kalıcı olarak sona ermesini” amaçladığını vurguladı.

Beyrut’taki BBC Arapça muhabiri Carine Torbey, ateşkes ilan edildiği saatlerde bile İsrail İHA’larının Lübnan semalarında uçtuğunu ve sürekli bir gürültü yaptığını belirtti.

Evlerinden ayrılmak zorunda kalan Lübnan vatandaşları, ateşkes sonrasında geri dönmeye başladı. Ancak, İsrail ordusu, güney Lübnan’daki yerleşimcilerin acele etmemesi gerektiğini ve henüz güvenli bir dönüş olmadığını belirtti.

İsrail ordusu, güney Lübnan’a dönüş yapmak isteyenler için akşam 17.00 ile sabah 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uyguladı; Litani Nehri’nin güneyine geçişler yasaklandı.

ABD’nin Rolü

İsrail ordusu, Lübnan ordusu ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü (Unifil) arasında oluşturulan üçlü mekanizma, ABD ve Fransa’nın katılımıyla çalışacak şekilde anlaştı. Tüm anlaşmazlıklar, ABD’ye bildirilecek. Ancak, ABD askerleri Lübnan’da konuşlandırılmayacak, ancak Lübnan ordusuna eğitim ve destek sağlanacaktır.

Uluslararası toplum, anlaşmanın sağlanması için iş birliği yaparak, tarafların yükümlülüklerine sadık kalmalarını istiyor.

Çatışmaların Etkileri ve Tepkiler

Lübnan’daki son gelişmeler Türkiye’de olumlu bir şekilde karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı da bu ateşkesi memnuniyetle karşılayarak, Lübnan hükümetine verdikleri desteği yineledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkesin olumlu bir adım olduğunu belirtirken, taraflara anlaşmaya uymaları çağrısında bulundu. Guterres, ateşkesin sivillerin güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Son Durum ve Can Kaybı Rakamları

Anlaşmalar ve müzakerelerde yaşanan zorluklara ek olarak, iki taraf arasındaki karşılıklı saldırılar devam etti. Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda Lübnan’da 3.800’den fazla kişi öldü, çok sayıda yaralı ve yerinden edilmiş insan bulunuyor. İsrail tarafında ölenlerin sayısı 82 asker ve 47 sivil olarak belirlendi.

Dünya Bankası, bu çatışmaların ekonomik etkilerini 8.5 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Son hava saldırılarında Hizbullah liderleri de hedef alındı.


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Rüşvet skandalı kameralara yansıdı! Evrak incelerken gizlice para saydılar

İstanbul Beylikdüzü’nden bazı şirketlerden rüşvet isteyen kamu görevlileri güvenlik kameralarına yakalandı. Görüntülerde masada evrakları inceleyen iki kişiden birinin cebin çıkardığı para destesi ve paraların sayıldığı anlar açıkça görüntülendi

Çöken 5 katlı binada ölü sayısı 16’ya yükseldi

Pakistan’ın Karaçi kentinde dün çöken ve daha önce “tehlikeli” ilan edilen 5 katlı binada can kaybı 16’ya yükseldi. Enkaz altında hâlâ 20 kişi olduğu tahmin ediliyor, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Tavuk tesisinde gaz sızıntısı: 11 işçi hastaneye kaldırıldı

Bolu’da bir tavuk tesisinde hidrojen sülfürik gazı sızıntısı sonucu 11 işçi hastaneye kaldırıldı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Arkeologların ağzı bir karış açık kaldı: Toplam 22 bin torbalık malzeme çıktı

Arkeologlar, Çekya’nın Kralovehradecki bölgesinde, D35 otoyolu güzergâhında Laten dönemine ait eşsiz bir Kelt yerleşimi keşfetti. Hradec Kralove Üniversitesi’nden Ladislav Rytir ve Doğu Çekya Müzesi’nden Miroslav Novak’ın öncülük ettiği kazılarda, 25 …

BM sözcüsünden çarpıcı açıklama: Gazze’de 509 kişinin ölümü ABD-İsrail güdümlü yardım vakfıyla bağlantılı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaklaşık bir aylık sürede Gazze’de insani yardım merkezleri yakınlarında 613 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin 509’unun ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) çevresinde gerçekleştiğini bildirdi.

Niyazi Nefi Kara kimdir? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara neden gözaltına alındı? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kaç yaşında, nereli?

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ve belediye yöneticileri, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Peki, Niyazi Nefi Kara kimdir? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara neden gözaltına alındı? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kaç yaşında, nereli?