Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanından Kene Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek halkı uyardı. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve vakaların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu vurgulayan Çetin, özellikle sıcaklıkların artmasıyla doğada kene sayısının artacağını belirtti.

Risk grubundaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çetin, arazide bulunan kişilere döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.

Kene bulunabilecek alanlarda ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastaların bulunduğunu ve vakaların mayıs-ağustos arasında artış göstereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarından da bahseden Çetin, KKKA’ya karşı etkili aşılar geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uluslararası konsorsiyumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çetin, aşının hastalığa karşı önemli bir önlem olacağını söyledi.

İlaç geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Çetin, bu çalışmaların sonucunda KKKA’ya karşı alınacak önlemlerin artacağını ve hastalığa yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.