Gençlerde kolon kanseri alarmı: Hastalık hızla yayılıyor!

Gençlerde Kolon Kanseri Vakaları Artıyor – Uzmanlar Uyarıyor!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, dünya genelinde yaklaşık 900 bin kişinin kolon kanserinden hayatını kaybettiğini açıkladı.

İstatistiklere göre, kolon kanserleri her iki cinsiyet için önemli bir sorun olup, 40 yaş altındaki bireylerde görülme oranının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, gençlerdeki bu artışın nedenlerine ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

Gençlerde Risk Artıyor

Amerikan Kanser Derneği tarafından Mart 2024’te yayımlanan rapora göre, genç bireylerde kolorektal kanser görülme sıklığının arttığına işaret eden Prof. Dr. Ergün, “Normalde 50 yaş üstü kişilerde görülen kolorektal kanser, artık 40’lı, 30’lu hatta 20’li yaşlardaki bireyleri de etkisi altına alıyor.”

Her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında veya daha genç bireylerde teşhis edildiğini belirten Prof. Dr. Ergün, genç nüfusta kolon kanseri vakalarının arttığını vurguladı.

‘Amerikan Kanser Derneği Tarama Yaşını 45’e Düşürdü’

2018 yılında kolorektal kanserle ilgili yaşam kayıplarının endişe verici boyuta ulaşması üzerine Amerikan Kanser Derneği’nin tarama yaş sınırını 45’e düşürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Ergün, düzenli taramanın erken teşhis ve önleme açısından önemli olduğunu vurguladı.

Eskiden 50 yaş ve üzerinde daha sık görülen bir hastalık olan kolorektal kanserin artık 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireylerde de teşhis edildiğini belirten Prof. Dr. Ergün, bu nedenle farkındalığın erken yaşlarda başlaması gerektiğine işaret etti.

Kırmızı Bayrak Oluşturan Belirtiler

Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir çalışmaya göre, 50 yaş altında yaklaşık 25 milyon kolorektal kanser hastasının incelendiğini aktaran Prof. Dr. Meltem Ergün, bu hastalıkta en sık rastlanan belirtilerin dışkıda gizli kan, karın ağrısı, kansızlık ve değişen bağırsak alışkanlıkları olduğunu belirtti.

Kolon kanseri belirtilerinin erken evrelerinde fark edilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, belirtilerin genç bireylerde başka sağlık sorunlarıyla karışabileceğine ve bu nedenle farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kolon Kanseri Neden Gençlerde Artıyor?

Gençlerde kolon kanseri vakalarındaki artışın nedenlerine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ergün, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, batı tarzı beslenme, aşırı şeker tüketimi ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtti.

Özellikle yüksek kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi, düşük lif alımı ve aşırı alkol kullanımının kolon kanseri riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Ergün, gençlerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi ve düzenli egzersiz yapması gerektiğini ifade etti.

Taramalar Ne Zaman Başlamalı?

Kolon kanserinin erken evrelerde belirti vermeyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Meltem Ergün, risk grubundaki bireylerin herhangi bir şikayeti olmasa bile düzenli olarak taramalardan geçmesi gerektiğini belirtti.

Kalın barsak kanseri olan hastaların akrabalarının hastalığın başlangıç yaşı üzerinden 10 yıl önce taramalara başlaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Ergün, bu sayede erken teşhisle tedavi şansının arttığını vurguladı.

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.