Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yeni nesil taşıt tanıma birimi (TTB) montaj süresine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Taşıt sahiplerine verilen bilgiye göre, araç sahipleri 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlarsa, TTB montajı için tanınan süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

BAŞVURU YAPANLARA EK SÜRE

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamında olan tüm taşıt sahiplerinin, akaryakıt harcamalarını gider gösterip göstermediklerine bakılmaksızın, 2 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları durumunda TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı ifade edildi.

ZORUNLULUK TÜM TAŞITLAR İÇİN GEÇERLİ

UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil edilen ve fiilen işte kullanılan taşıtlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. GİB, gerekli kayıt ve başvuruların utts.gov.tr adresi üzerinden yapılması halinde, mükelleflere montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar geçerli olacağını vurguladı.

DENETİMİN AMACI ‘VERGİ GÜVENLİĞİ’

Akaryakıt istasyonlarında vergi güvenliğinin sağlanması ve usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Yalnızca gider gösterilen araçlar değil, TTS programına kayıtlı olmayan taşıtlar da bu kapsama dahil ediliyor.

MOTOSİKLETLER DE KAPSAMDA

Sistem, işletme adına kayıtlı veya kiralama yoluyla edinilen motosikletleri de kapsıyor. Motosiklet sahiplerinin de, 2 Haziran 2025’e kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak 30 Haziran 2025’e kadar montajı gerçekleştirmeleri gerekiyor.

BELGELER DÜZENLENMEZSE YAPTIRIM VAR

UTTS kapsamında belgelerin oluşturulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’na göre yaptırımlar uygulanacak. Kayıtlı olmayan araç sahipleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecekler.

CEZALAR 140 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLİYOR

Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen mükellefler, 7 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar ulaşabilen Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, TTB montajının belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda ceza uygulanabilir.

Yetkililer, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Bakan Işıkhan’dan emekli aylığı açıklaması: Artış Temmuz’da netleşecek

Bakan Işıkhan’dan emekli aylığı açıklaması: Artış Temmuz’da netleşecek

Kripto para borsaları için son tarih 30 Haziran

Kripto para borsaları olarak da bilinen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS), faaliyette bulunabilmesi için 30 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Altın iki haftanın en dibinde

Jeopolitik risklerin artmasıyla yükselen ancak ateşkes haberlerinin ardından düşen altın iki haftanın en dibini gördü.

Yurt dışından gelip o illerde ev aldılar!

Türkiye’de konut satışları yılın ilk 5 ayında iyi bir performans yakalarken, yabancıya satışlar tam tersine gidiyor. 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye genelinde 584.170 konut satıldı. Bunların sadece 7.789 adedi yabancılara yapıldı. Bu rakam …