EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü raporunu yayımlandı

EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü Raporunu Yayımladı

EY, küresel vergi politikalarındaki değişiklikleri ele alan “2025 EY Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü” raporunu yayımladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, rapor 71 farklı yargı alanından profesyonel katkılarla hazırlandı ve küresel vergi uygulamalarındaki değişimlere dair öngörüler içeriyor. Rapor aynı zamanda uluslararası düzeyde vergisel düzenlemelere dair eğilimleri değerlendirirken, ülkelerin analizlerine de yer veriyor.

Raporda, küresel vergi ortamındaki belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler karşısında şirketlerin değişime hazırlıklı olmalarının önemi vurgulanıyor. Stratejik uyum sağlayabilen işletmelerin maliyet avantajı elde edebileceği ve rekabet güçlerini artırabileceği belirtiliyor.

Üretken yapay zeka (GenAI) teknolojisinin vergi departmanları tarafından fırsatların tespiti ve uyum süreçlerinin yönetimi için önemli bir araç haline geldiğine de raporda değiniliyor. GenAI, vergi denetimlerinin daha verimli yapılmasında ve risk analizlerinde kullanılabiliyor.

Raporda ayrıca, vergi politikalarının şirket stratejilerine entegre edilmesi ve vergi birimlerinin tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik gibi farklı alanlarla koordineli bir şekilde çalışması gerekliliği vurgulanıyor. Dinamik ekonomik koşullar altında çevikliğin önemine değinilirken, vergi departmanlarının şirketlerin büyüme ve dönüşüm hedeflerinde stratejik bir rol oynadığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin ekonomik görünümlerini iyileştirmek için vergi sistemlerini kullanırken, Sütun 2 (Pillar 2) ek vergisinin işletmelere farklı vergilendirmeler getirebileceği vurgulanıyor. Bu nedenle, hükümetlerin sundukları teşvikleri şirketler için değerini koruyacak şekilde yeniden tasarladığı ifade ediliyor.

EY Türkiye Vergi Hizmetleri Bölüm Başkanı Erkan Baykuş, teknolojik gelişmelerin vergi ve finans alanlarını şekillendirdiğini belirterek, işletmelerin değişen düzenlemelere uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor. Baykuş, vergi rekabetinin yeniden gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu belirterek, işletmelerin bilgili ve proaktif bir yapıyla hareket etmelerini önemsiyor.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri Ateş Konca ise Sütun 1’de nihai bir uzlaşının henüz sağlanamadığını belirterek, işletmelerin yeni düzenlemelere hızla uyum sağlamaları gerektiğini vurguluyor.

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan! Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Altın tablosu şaşırttı: Gram, çeyrek, tam altın fiyatlarında son durum

Orta Doğu’daki İsrail-İran geriliminin etkileri sürerken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararının ardından altın fiyatlarında ani bir gerileme yaşandı. 21 Haziran 2025 itibarıyla gram altın 4.296,86 TL, çeyrek altın ise 7.113,00 TL’den işlem görüyor. İşte altın fiyatlarında güncel tablo…

Google’a ağır para cezası! Avrupa Adalet Divanı onayladı

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı Juliane Kokott, Google’a “Android işletim sisteminde rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle” Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından kesilen 4,1 milyar euronun üzerindeki para cezasının uygun olduğu yönünde …

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, VİMER’i ziyaret etti

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl 20’ncisi düzenlenen “Küresel En İyi Performans Gösterenler Ödülleri”nin bölgesel finalinde, “En İyi Kamu Hizmeti” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Vergi İletişim Merkezine (VİMER) ziyarette bulundu.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalar nereye gidiyor! (19 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,5310 liradan alınan dolar, 39,5330 liradan satılıyor. 45,4240 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,4260 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5190, avronun satış fiyatı ise 45,4500 lira olmuştu.

İhracatta 18 il 1 milyar doları aştı: İstanbul lider konumda

İhracatta 18 il 1 milyar doları aştı: İstanbul lider konumda

EBRD’den Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Kafkaslar Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Falcetti, Türkiye’nin bankanın faaliyet gösterdiği en büyük ülke olduğuna işaret ederek, “Bu yıl yatırımlara iyi bir başlangıç yaptık. Sadece Türkiye içinde değil, özellikle Türkiye dışı ve ekonomiyi etkileyen şok sayısı nedeniyle artan belirsizliklere rağmen, yatırım açısından bir başka güçlü yıl geçireceğimize inanıyoruz.” dedi.