Doktorlar uyarıyor: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Parkinson Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünya Parkinson Günü’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlışları açıkladı. Hastalığın sadece ellerde titreme ile değil, harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtilerle de başlayabileceğine dikkat çeken Borucu, hastalığın yaşlılıkla özdeşleştirilmesinin yanıltıcı olduğunu vurguladı. Genç yaşlarda da görülebilen bir hastalık olan Parkinson’ın erken evrede belirtilerinin göz ardı edilmesinin tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini belirtti.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinin başarısının tanının konulduğu evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, “Hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde yapılan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ve kişinin yaşam kalitesinin korunabileceğini” söyledi. Borucu ayrıca, hastalığın yalnızca fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını ve zamanla Parkinson hastalarının sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini belirtti. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemli olduğunu vurguladı ve yakınlarının desteğinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.