Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Zengin ve Sağlıklı Bayram Sofraları İçin Basmati Pirinç Tercihi

Bayram coşkusunun vazgeçilmezleri arasında, zengin sofralar ve bolca ikramlar yer alır. Ancak, Diyetisyen Emine Uluçay’a göre, yapılan küçük değişikliklerle bu ikramlar hem lezzetli hem de sağlıklı hale getirilebilir.

Uluçay, “Bayram ikramlarında basmati pirinç gibi daha dengeli bir alternatif tercih edildiğinde, bu geleneksel tatlar hem lezzetinden ödün vermez hem de daha sağlıklı bir seçenek sunar” şeklinde konuştu.

Glisemik İndeksi En Düşük Pirinç Seçeneği: Basmati

Uluçay’a göre, pirinç sağlıklı beslenme düzenlerine uygun bir seçenek olabilir. “Pirinç, doğru porsiyonlarda tüketildiğinde protein, sebze ve sağlıklı yağlarla birlikte alındığında enerji verir ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir. Bu da kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur” diye açıkladı.

Gluten İntoleransı ve Diyabet İçin Güvenli Bir Seçenek

Uluçay, et tüketiminin arttığı bayram günlerinde sindirimi kolaylaştırmanın önemine dikkat çekerek, “Basmati pirinci, lif içeriği daha düşük olduğu için sindirim sistemine daha az yük bindirir. Bu nedenle IBS, reflü, ishal eğilimi veya hassas bağırsakları olan bireyler tarafından daha iyi tolere edilir. Aynı zamanda glutensiz olması, çölyak ve gluten intoleransı gibi durumlar için güvenli bir tercih haline getirir” dedi.

Öğünleri Dengeli Hale Getirin

Diyabet veya insülin direnci olan bireyler için Uluçay, öğün planlamasına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Basmati pirincini lifli sebzelerle, et veya kuru baklagillerle birlikte tüketmek ve yanında yoğurt veya salata gibi dengeli besinler sunmak glisemik indeksi düşürür ve tokluk hissini uzatır” önerisinde bulundu.

Geleneksel Lezzetlerden Ödün Vermeyin

Uluçay’a göre, bayram sofralarında geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden daha dengeli tercihler yapmak mümkün. Basmati pirinci kullanarak yapılan yemekler, sindirimi zorlamadan ve kan şekeri kontrolüne katkı sağlayarak daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Bu lezzetli alternatif, bayram sofralarında herkes için ideal bir seçenek sunuyor.

Related Posts

En sağlıklı yağ meğer tereyağı değilmiş: Uzmanlar açıkladı

Günlük yaşamımızda mutfaklardan eksik olmayan yağlar, yalnızca lezzet değil, aynı zamanda sağlık açısından da önemli etkiler barındırıyor. Kalp sağlığını destekleyenlerden omega-3 bakımından zengin olanlara kadar birçok faydalı yağ türü bulunuyor. Peki, en sağlıklı yağ hangisi? Uzmanların önerilerine göre işte sıralama…

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.