Llama’nın yeni gelir modeli tartışma yarattı

Meta’nın Yeni Gelir Modeli ve Tartışmaları

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, temmuz ayında yaptığı bir blog gönderisinde, Meta’nın açık erişimli Llama AI modellerine “erişim satmanın” şirketin iş modeli olmadığını belirtmişti. Ancak, yeni bir mahkeme dosyasına göre Meta, Llama modelleriyle ilgili gelir paylaşım anlaşmaları yaparak en azından bazı kazançlar elde ediyor.

Kadrey ile Meta davasında, Meta’nın Llama modellerini, yüzlerce terabaytlık korsan e-kitapla eğitmekle suçlandığına dair bir dava dosyasında, Meta’nın bu modelleri barındıran şirketlerle gelir paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı. Bu dava, Meta’nın Llama modellerini barındıran firmalarla, bu modelleri kullananlardan elde edilen gelir üzerinden bir pay aldığını gösteriyor.

Mahkeme dosyasına göre, Meta’nın gelir paylaşımı yaptığı barındırıcılar arasında AWS, Nvidia, Databricks, Groq, Dell, Azure, Google Cloud ve Snowflake gibi isimler bulunuyor. Ancak, hangi barındırıcıların Meta’ya ödeme yaptığına dair spesifik bir bilgi yer almıyor.

Facebook, hikayelerden para kazanma dönemini başlattı

LLAMA VE GELİR MODELLERİ

Zuckerberg, Meta’nın Llama modellerinin erişimini lisanslama ihtimalini, nisan ayında bir kazanç çağrısı sırasında gündeme getirmişti. O dönemde, Llama’yı diğer yollarla da gelir elde etmek için kullanma fikrini, örneğin iş mesajlaşma servisleri ve “AI etkileşimlerinde” reklam gibi yöntemlerle de monetizasyon yapma önerisini dile getirmişti. Ancak Zuckerberg, bu konuda net detaylar vermemişti.

Zuckerberg, Microsoft, Amazon veya Google gibi büyük teknoloji firmalarının bu hizmetleri tekrar satmayı planlamaları durumunda Meta’nın gelir paylaşımı yapmayı düşündüğünü belirtmiş ve “Bu tür hizmetleri tekrar satmayı planlayan biriyseniz, bizim de bir kısmını almamız gerektiğini düşünüyoruz. Yani bu tür anlaşmalar yapmayı planlıyoruz ve bunu biraz yapmaya başladık,” diye konuşmuştu.

Meta, Llama 3.3 modelini tanıttı

LLAMA’NIN META’YA KATKILARI VE GELECEK PLANLARI

Zuckerberg, Meta’nın Llama’dan sağladığı en büyük faydanın, yapay zeka araştırma topluluğundan gelen model geliştirmeleri olduğunu da vurguladı. Meta, Llama modellerini şirketin ürünleri ve platformları arasında, örneğin Meta’nın yapay zeka asistanı Meta AI gibi araçlarda kullanıyor.

Zuckerberg, bu açık erişim modelinin Meta’ya fayda sağladığını belirterek, “Bunu açık bir şekilde yapmanın bizim için iyi bir iş olduğunu düşünüyorum. Ürünlerimizi daha iyi hale getiriyor, çünkü endüstride kimsenin standartlaştırmadığı bir model oluşturmak yerine, herkese açık bir şekilde çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Meta, Community Notes kayıtlarını başlattı

YATIRIM VE ABONELİK PLANLARI

Meta, bu yıl yapay zeka yatırımlarını artırmayı planlıyor. Şirket, 2025’te veri merkezlerine ve AI geliştirme ekiplerinin büyütülmesine yatırım yapmak için 60 milyar dolarla 80 milyar dolar arasında bir sermaye harcaması yapmayı hedefliyor. Bu harcama, Meta’nın 2024 yılındaki harcamalarının neredeyse iki katı olacak.

Meta, bu yatırımları karşılamak için Meta AI için bir abonelik hizmeti başlatmayı da değerlendiriyor. Bu hizmet, asistanın belirli yeteneklerini artırmayı hedefliyor ancak ne tür ek özellikler sunulacağı henüz açıklanmış değil.

Related Posts

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Steve Jobs 2007’de neredeyse hiç çalışmayan bir iPhone ile sahneye çıktı: Onu kurtaran bu senaryo oldu!

2024 yılında tanıtılan Siri’nin 2026 yılında ertelenmesinin ardından birçok kullanıcı Apple’a “yanıltıcı reklam” davası açıldı. Şirket konuyla ilgili net bir açıklama yazmazken, analistler benzer senaryonun 2007 yılında da yaşandığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki konser 5G ile AKM’de izlendi

Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) 5G teknolojisi ile canlı bağlanıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu konseri, gerçek zamanlı 5G mobil şebeke deneyimi ile AKM’den takip edildi. AKM’de yer alan Türk Telekom Lounge alanından Ankara’daki konser, yüksek hızlı 5G teknolojisiyle 4K çözünürlükte ve 360 derece video formatında seyredildi.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …