Prof. Dr. Baş: Bilim, “Miden yüzde 80 dolduğunda sofradan kalk” diyor

Obezite ve Sağlık Üzerine Prof. Dr. Murat Baş Açıklamaları

Günümüzde dünya genelinde zengin ya da fakir bütün ülkelerde obezitenin hızla arttığına dikkat çeken Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Baş, sağlıklı ve uzun yaşamanın şifresinin “az yemek” olduğunu vurgulayarak, “Bizim dinimizde ve kültürümüzde sofradan aç kalkmak var. Bilim de miden yüzde 80 dolduğunda sofradan kalk diyor,” ifadesini kullandı.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Prof. Dr. Baş, Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı obezite artışı yaşayan ülkelerinden biri olduğuna işaret ederek, “1974 yılında yüzde 15 olan obezite oranımız bugün yüzde 31-32 civarında. Her beş çocuktan biri obez ya da şişman. Bunlar geleceğin obez bireylerini oluşturuyor,” şeklinde konuştu.

“Çok yemek yaşlanmayı hızlandırır ve ömrü kısaltır”

Özellikle 45-50’li yaşlarda yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Baş, “Modern bilim aşırı yeme ile obezitenin kanser, kalp ve damar hastalıkları, diyabetle ilişkisini net bir şekilde göstermiştir. Fazla yemek tüketimi, vücudu hastalandırır, yaşlanmayı hızlandırır ve ömrü kısaltan birçok mekanizmayı tetikler. Bu süreci tersine çevirmek için günlük enerji alımını azaltmak önemlidir,” ifadelerini kullandı.

Açlık taklit eden diyetin kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser gelişimini azalttığına, beyin sağlığını ve kas gelişimini artırdığına, uyku düzenini ve ruh halini iyileştirdiğine dair bilimsel araştırmaların olduğunu belirten Prof. Dr. Baş, “Bu beslenme tarzı üzerine 100’den fazla bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan biri, yılda üç periyot açlık taklit eden beslenmenin biyolojik yaşta 2,5 yıl gençleştirdiğini göstermiştir. Diyabet ve prediyabet hastalarıyla yapılan bir diğer çalışma, hastaların ilaç kullanımını azalttığını, insülin direncinde azalma olduğunu ve 10 kilogramlık bir kilo kaybına rağmen kas kütlesinin azalmadığını ortaya çıkarmıştır,” şeklinde konuştu.

(Türkiye gazetesi)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Bu hastalığın kadınlarda görülme oranı şaşırtıyor

İdrar kaçırma, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda sık görülen ancak tedavi edilebilir bir sağlık sorunu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, idrar kaçırmanın nedenlerini ve etkili tedavi yöntemlerini anlattı.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir